Tumbasartros

Förslitning i tummens grundled är vanligt bland äldre och drabbar framför allt kvinnor. Läkare säger att dom har drabbats av articulatio carpometacarpalis pollicis men en vardagligare benämning är tumbasartros. Den orsakar smärta och stelhet – tumbasartros kan bland annat yttra sig genom att man upplever svaghet i pincettgreppet mellan tumme och pekfinger. Läs mer nedan.

Allmänt om artros

Leder i hela kroppen är täckta av ett broskskikt. Fördelen med brosket är att det har en stötdämpande funktion mellan ben. Med åren slits brosket ned och när brosket tunnas ur eller försvinner helt utvecklas artros. Det är förenat med smärta men det går att minska smärtan genom att avlasta leden med hjälp av stödortos. Antiinflammatoriska läkemedel kan dessutom minska symptomen. Läs mer om Artos här.

Behandla tumbasartros

Om du har drabbats av tumbasartros kan du avlasta den utsatta leden. Gärna med ett förband, en så kallad stödortos. Du kan även ta antiinflammatoriska läkemedel som för många minskar symptomen.

En hård stödortos är att rekommendera om du har besvär även på natten. Då kan du vara säker på att din tumbasartros inte håller dig vaken. Med en mjuk stödortos får du däremot ett dynamiskt bandage som tillåter rörelser men som även ger mothållsstöd vid belastning.

Kiropraktorer och naprapater behandlar även dessa besvär. Vi rekommenderar er Idrottsskadeexperten dom har kliniker i Stockholm Göteborg & Malmö.

Läkemedel och operation

Om en stödortos inte hjälper kan du få en lokal kortisoninjektion i CMC-led 1. Då brukar smärtan hålla sig borta i några månader. Om det inte heller hjälper kan du bli tvungen att operera. En remiss skickas i sådana fall till handkirurg eller ortoped som därefter tar beslut huruvida det blir operation eller inte. Det finns flera olika operationsmetoder som kan rädda dig från din tumbasartros.