Stukad handled

En stukad handled är något som kan ställa till med problem i vardagen. Stukning av handleden kallas även för handledsdistortion. En stukning av handleden kan ske om du ramlat och haft armen utsträckt och tar emot med handen/handleden. Det kan även bero på att du fått ett direkt slag mot handleden eller att du vridit till den av någon anledning. En stukad handled går ofta över av sig själv, men om din handled blir kraftigt svullen eller missfärgad bör du uppsöka vård. Ett handledsstöd kan vara skönt att använda om du stukat din handled.

Symptom och behandling av stukad handled

Stukad handled känns av genom att din handled blir svullen och öm. Det kan även komma smärta och att din rörlighet i hand och led blir begränsad, men att du kan röra på fingrarna. Ofta gör det ont i handleden när du försöker göra rörelser i den. Direkt när du stukar din handled är det bra att använda sig av PRICE, vilket innebär:

· Pressure/tryck – lägg ett tryckförband under 30 minuter. Linda hårt runt det skadade området. P kan även stå för Protection, alltså skydda från att förvärra skadan

· Rest/vila – viktigt för att minska cirkulationen i hela kroppen

· Ice/kyla – kyla ger smärtlindring och minskad blödning. Tänk på att lägga något mellan isen och huden så att du inte får frostskador

· Compression/lättare tryck – lägg ett lättare tryckförband under 20 minuter upp till en vecka

· Elevation/högläge – detta minskar din blodtillförsel till skadan.

PRICE kan tillämpas på andra skador med, som knäskador och ledbandsskador. Syftet med denna metod är att lindra skadans omfattning så väl som smärtan.

Skulle det vara så allvarligt som en fraktur kan du läsa om symptomen och behandlingen här: Sahlgrenska handledsfraktur

Andra typer av behandlingar

Om så krävs så kan även antiinflammatoriska medel hjälpa vid stukad handled så väl som att få rätt stöd för handleden. Se till att vila den skadade handleden samt eventuellt även linda eller stödja handleden på något annat sätt, till exempelvis med ett handleddstöd. Du bör vara uppmärksam så att det inte är en värre skada än en stukning av din handled. Om du upplever hög smärta som inte ger med sig bör du uppsöka en läkare så att det inte rör sig om ett brott eller att en annan skada på skelettet har uppstått. Har du fått en stukning, så är det inte fel med ett skydd runt handleden. Det finns flera olika typer av dessa, men de har alla gemensamt att de stabiliserar och avlastar den skadade handleden. Det ger dig mindre smärta samt att din handled får vila så att den läker snabbare.

Rekommenderade Handledsstöd

Handledsstöd ManuLoc

LÄS MER HÄR

Handledsstöd ManuTrain

LÄS MER HÄR

Tum- & handskydd RhizoLoc

LÄS MER HÄR

WS6 OS1st

LÄS MER HÄR

UD Handledsstöd

LÄS MER HÄR

QD KNITTED

LÄS MER HÄR